Figyelmeztetés: Az oldal megtekintése csak a 18 éven felüli látogatók számára szól!
Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez. Igen, Elfogadom

Electronica.hu | Az elektrotechnika alapfogalmai : Elektrotechnika | Elektronika



...


...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Majoránna
 
Majoránna
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Nemzetség: Origanum
Faj: O. majorana
Tudományos név
Origanum majorana
L.
Szinonimák
  • Majorana hortensis Mönch.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Majoránna témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Majoránna témájú médiaállományokat és Majoránna témájú kategóriát.

A közönséges majoránna (Origanum majorana) (névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik.

A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.

Megjelenése

Természetes előfordulási helyén évelő, hűvösebb éghajlaton a fagykár miatt egyéves növény. 30–50 cm magasra növő sűrűn elágazó hajtása van. Levelei tojásdadok és ép szélűek. Virágai tömött álörvökben állnak, virágzata álfüzér. Termése 4 makkocska.

További hozzá nagyon hasonlító növényfaj a vadmajoránna vagy szurokfű (Origanum vulgare) és a ciprusi szurokfű (Origanum onites) is.[1]

Felhasználása

Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél kedvező hatást mutat, ugyanis tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.

Termesztése

Magról, illetve palántázással, májusban 30–40 cm sor- és 15–20 cm tőtávolságra ültetik. Évente 2-3 alkalommal a virágzáskor vágott növény leveleit lemorzsolják.

Jegyzetek

  1. Szélesi Ferenc: Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése. agraroldal.hu, 2022. augusztus 2. (Hozzáférés: 2022. november 20.)

Források

További információk

Kapcsolódó szócikkek

Információ forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Majoránna
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.

Source: Majoránna





A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.