Figyelmeztetés: Az oldal megtekintése csak a 18 éven felüli látogatók számára szól!
Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez. Igen, Elfogadom

Electronica.hu | Az elektrotechnika alapfogalmai : Elektrotechnika | Elektronika



...


...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Sáfrány
 
Sáfrány
Kerti krókusz, sáfrányhibrid
Kerti krókusz, sáfrányhibrid
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Nősziromfélék (Iridaceae)
Alcsalád: Crocoideae
Nemzetség-
csoport
:
Ixieae
Nemzetség: Crocus
L.
Szinonimák
  • Crociris Schur
  • Geanthus Raf.
  • Safran Medik.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sáfrány témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sáfrány témájú médiaállományokat és Sáfrány témájú kategóriát.

A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal, a régebben fűszerként termesztett valódi vagy jóféle sáfrány (C. sativus) ősszel virágzik. A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányok az aranysáfrány (C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti sáfrány (C. vernus) nemesített fajtái. A felépítésükben hasonló kikericsfajok ősszel virágoznak, a szintén kora tavasszal virágzó egyhajúvirág levelei vaskosabbak és szélesebbek, így a sáfrányok nemigen téveszthetők össze más növényekkel.

Fajok

A Kárpát-medencei fajok:


Fűszer

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. A sáfrány a világ legdrágább fűszere.[2]

A sáfrány régen használt fűszernövény, az ókori időkben a fűszersáfrány termesztésére az i. e. 2300-as években utaltak elsőként. Az ókori akkád uralkodó, Sarrukín szülővárosának neve Azupiranu, ennek jelentése: „Sáfrányváros”.[3]

Már az “Ebers”-féle papirusztekercsek, a Biblia és az ős-indiai írások is említik a növényt.[3]

Kr. e. 1700 körül Krétán talált freskókon is megtalálható a sáfrány. A termesztett fűszersáfrány vad változata (Crocus cartwrightianus) is innen származik. A jelenleg fűszerként termesztett változatát a késői bronzkorban állították elő ugyancsak Krétán.[3]

A növény fűszerként és gyógyszerként egyaránt az ókortól használatos. Érzéstelenítésre, fájdalomcsillapításra, görcsoldásra alkalmazták, színező tulajdonságai is ismeretesek volt már ekkoriban.

Az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziákum hírnevének.

A perzsák sáfrányt szórtak a hitvesi ágy köré és áldozati takaróikba sáfrány szálakat szőttek.[3]

A sáfrányt Nagy Sándor seregeiben gyógyszerként alkalmazták, ahogyan Kínában is.[3]

Az ókori rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag.[4]1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek.

A középkorban, a X. században arab kereskedők ismertették meg ismét az értékes fűszert az európai konyhaművészettel.[3]

Az Ibériai-félszigeten olyan jól megtelepedett, hogy a sáfrányminőséget szabályozó nemzetközi szabvány értékeihez a legjobb La Mancha sáfrány szolgált etalonként.

A XIV. században tomboló pestisjárvány idején sáfrányból készítettek gyógyszert, ezért a fűszer nagyon keresetté vált. Egy sáfrányos gyógyszerszállítmány birtoklásáért 15 napig folyt a harc.[3]

A XV. században sem csökkent a jelentősége, amit az is mutat, hogy egy asszonyt a sáfrány hamisításáért (a sokkal kevésbé ízletes sáfrányos szeklicével) elástak, egy férfit ugyanezen bűnért máglyahalálra ítéltek. Németországban ekkortájt hivatalok ellenőrizték folyamatosan az árusított sáfrány fűszer valódiságát.

Ázsiában is jól ismert volt a sáfrány, a buddhista szerzetesek ruhájának színét is a kedvelt fűszernövény bibéiből készült főzet adja.[3]

Európában évszázadokon át a gazdagságot és magas társadalmi pozíciót szimbolizálta.

Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak, első írásos magyarországi említése 1429-ből való. A sáfrányt a középkorban ruhanemű festésére is használták. Magyarország déli vidékein: Érsekcsanádon, és Dél Dunántúlon például Csökölyön a gyászruhákat festették vele sárgára.

Mátyás király környezetéről szólván Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek között említi a borssal és a gyömbérrel. Többek között a spanyol paella eredeti receptjének elengedhetetlen része.

A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik. Az őshonos hazai fajok védettek, tehát a bibék gyűjtése törvénybe ütközik! Arról nem is beszélve, hogy sem ezek, sem a dísznövényként termesztett sáfrányhibridek: nem használhatók fűszernek.

Sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez inkább csak színezésre alkalmas, íze a valódi sáfrányéhoz egyáltalán nem hasonlít.

Hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet. Antidepresszáns hatását (enyhe és középsúlyos depresszió esetén) klinikai vizsgálatok támasztják alá.[5]

Gasztronómiai felhasználás

Hagyományosan sáfránnyal ízesítik Spanyolországban és Iránban a rizsételeket, mint a paella és a piláf. A milánói rizottó is sáfránnyal készül. A bouillabaisse, a híres marseille-i halleves is sáfrányos étel. Az indiaiak bizonyos currykben használják.[6]
A sáfrány illatáért és zamatáért felelős illékony vegyületekből (karotinoidok, aldehidek, terpének) kiindulva érdemes kiválasztani a sáfrányos ételekkel harmonizáló borokat: a karotinoidok főként a "nem aromás" szőlőfajtákban találhatók meg, mint a chardonnay, a sauvignon blanc és a rizling. Mivel a rizling aromás vegyületeiben nagy mennyiségben vannak jelen a terpének, melyek fűszeres-virágos jegyekben nyilvánulnak meg, a rizling lehet a legjobb választás.[6]

Képek

Jegyzetek

  1. a b c d e f g h Ujhelyi Péter (szerk.). Élővilág enciklopédia I. köt.: A Kárpát-medence gombái és növényei (magyar nyelven). Budapest: Kossuth, 171–172. o. (2006). ISBN 9789630948517 
  2. Elszállhat a fagyi ára. portfolio.hu. . (Hozzáférés: 2016. április 3.)
  3. a b c d e f g h Forrás: http://safranymester.hu/2017/03/15/a-safrany-tortenete/ Archiválva 2017. április 18-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. Kósa Ferenc Természet Kalendáriuma. . (Hozzáférés: 2010. február 26.)
  5. Tóth, Barbara, – Hegyi, Péter – Lantos, Tamás – Szakács, Zsolt – Kerémi, Beáta – Varga, Gábor – Tenk, Judit – Pétervári, Erika – Balaskó, Márta – Rumbus, Zoltán – Rakonczay, Zoltán – Bálint, Emese Réka – Kiss, Tivadar – Csupor, Dezső (2019. január 1.). „The Efficacy of Saffron in the Treatment of Mild to Moderate Depression: A Meta-analysis” (angol nyelven). Planta Medica 85 (01), 24–31. o. DOI:10.1055/a-0660-9565. ISSN 0032-0943.  
  6. a b Sáfrány - A fűszerek királynője. In: François Chartier: Az ízek harmóniája. Ételek és borok párosításának művészete és tudománya. Alinea Kiadó, 2011. 131-140. o.

Források

További információk

Információ forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sáfrány
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.

Source: Sáfrány

Villamosmérnöki és elektronikai alapfogalmak - elektronica.hu
čítajte viac na tomto odkaze: Sáfrány



Hladanie........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Fájl:Confusion.svg
Sáfrány (keresztnév)
Wikipédia:Taxobox
Fájl:Crocus sativus a2.jpg
Rendszertan (biológia)
Ország (rendszertan)
Növények
Törzs (rendszertan)
Zárvatermők
Osztály (rendszertan)
Egyszikűek
Rend (rendszertan)
Spárgavirágúak
Család (rendszertan)
Nősziromfélék
Család (rendszertan)
Nemzetségcsoport (rendszertan)
Nemzetség (rendszertan)
Carl von Linné
Szinonímia (biológia)
Fájl:Wikispecies-logo.svg
Wikifajok
Crocus
Fájl:Commons-logo.svg
Wikimédia Commons
Crocus
Category:Crocus
Nősziromfélék
Nemzetség (rendszertan)
Levél (botanika)
Szár (botanika)
Virág (botanika)
Kárpát-medence
Faj
Valódi sáfrány
Jóféle sáfrány
Kerti sáfrány
Kikerics
Egyhajúvirág
Kárpát-medence
Faj
Bánáti sáfrány
Kárpáti sáfrány
Tarka sáfrány
Jóféle sáfrány
Illír sáfrány
Kerti sáfrány
Fehér sáfrány
Fájl:Crocus sativus2.jpg
Jóféle sáfrány
Fájl:Saffronfarm-860808.jpg
Fájl:Saffron-spice adjusted.jpg
Fájl:Safran-Weinviertel Niederreiter 2 Gramm 8285.jpg
Jóféle sáfrány
Fűszer
Sarrukín akkád király
Azupiranu
Afrodiziákum
1446
Augsburg
VII. Kleopátra
Afrodiziákum
1429
Középkor
Érsekcsanád
Csököly
Fehér gyász
I. Mátyás magyar király
Galeotto Marzio
Paella
Sáfrányos szeklice
Szívinfarktus
Koleszterin
Paella
Fájl:Asparagales - Crocus vernus 11.jpg
Fájl:Asparagales - Crocus vernus 7.jpg
Fájl:Crocus chrysanthus.jpg
Fájl:Asparagales - Crocus vernus 17.jpg
Fájl:Asparagales - Crocus vernus 16.jpg
Fájl:Asparagales - Crocus vernus 12.jpg
Fájl:Crocus ancyrensis 3.JPG
Crocus ancyrensis
Speciális:Könyvforrások/9789630948517
Internet Archive
Digital object identifier
ISSN
Internet Archive
Sablon:Fűszernövények
Sablon:Fűszernövények
Sablonvita:Fűszernövények
Áfonya (növénynemzetség)
Orvosi angyalgyökér
Ánizs
Ánizsillatú izsópfű
Babér
Bazsalikom
Benedekfű
Berkenye (növénynemzetség)
Bodza (növénynemzetség)
Borágó
Boróka (növénynemzetség)
Fekete bors
Borsikafű
Borsmenta
Borsmustár
Cayenne-bors
Cikória
Citrom
Citromfű
Citromillatú kakukkfű
Curry (fűszer)
Cayenne-bors
Csillagánizs
Dió
Igazi édesgyökér
Édeskömény
Erdei szamóca
Cinnamomum
Fehér mustár
Fehér üröm
Fekete mustár
Fekete nadálytő
Fekete üröm
Fodormenta
Fokhagyma
Galangál
Görögszéna
Gránátalma
Grépfrút
Közönséges gyömbér
Illatos ibolya
Kerti izsóp
Kakukkfű
Kálmosvirágúak
Kapor (növényfaj)
Kapri
Kardamom
Kerti zsázsa
Kínai paprika
Komló (növénynemzetség)
Koriander
Kökény (növényfaj)
Fűszerkömény
Orvosi körömvirág
Közönséges levendula
Közönséges paprika
Közönséges vasfű
Kurkuma
Orvosi lestyán
Majoránna
Kerti mák
Mandula (növényfaj)
Medvehagyma
Menta
Metélőhagyma
Mexikói izsópfű
Mogyoró
Napraforgó (növényfaj)
Narancs
Nőszirom
Okra
Padlizsán
Paprika
Paradicsom (növényfaj)
Pasztinák
Petrezselyem
Rebarbara
Retek
Ribiszke
Rómaikömény
Rozmaring
Sáfrányos szeklice
Metélőhagyma
Spenót (növényfaj)
Szagos müge
Sárgarépa
Erdei szamóca
Szareptai mustár
Szeder
Szegfűbors
Szegfűszeg
Szerecsendió
Szezámmag
Szójabab
Sárga cserszömörce
Szurokfű (növényfaj)
Tárkony
Sárga tárnics
Tea (növényfaj)
Meténg
Torma
Turbolya
Vadszeder
Vadrózsa
Szerecsendió
Vanília
Vasfű
Mogyoró
Vidrafű
Vörös áfonya
Vöröshagyma
Zeller
Ziliz (növénynemzetség)
Borsó
Zsálya
Zsázsa
Fűszerek listája
Taxon
Wikidata
Q157806
Wikifajok
Crocus
Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet
Flora of North America
Kína Flórája
Globális Biodiverzitás Információs Megállapodás
Genetikai Alapanyag Kutatás Információs Hálózata
INaturalist
Növénynevek Nemzetközi Katalógusa
Integrated Taxonomic Information System
Biotechnológiai Információk Nemzeti Központja
Természeti Erőforrások Védelmi Szolgálata#A PLANTS adatbázis
A világ növényei
Tropicos
World Checklist of Selected Plant Families
Fájl:P biology.svg
Portál:Biológia
Updating...x




A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.