A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj | |
Világörökség | |
Szőlőültetvény légifelvételen | |
Adatok | |
Ország | Magyarország |
Világörökség-azonosító | 1063-001 |
Típus | Kulturális helyszín |
Kritériumok | III, V |
Felvétel éve | 2002 |
Elhelyezkedése | |
é. sz. 48°, k. h. 21°Koordináták: é. sz. 48°, k. h. 21° | |
A Wikimédia Commons tartalmaz Tokaji borvidék témájú médiaállományokat. |
A Tokaji borvidék[1] vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidéke, 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 88 124[2] hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.[3]
A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.
Földrajz
Tokaji borvidék | |
A régió elhelyezkedése | |
Adatok | |
Minőségbesorolási kategória | I. II. osztályú szőlőkataszter |
Besorolás éve | 1737 |
Ország | Magyarország |
Régió | Észak-Magyarország |
Vármegye | Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye |
Borrégió | Tokaji borrégió |
Éghajlat | kontinentális |
Talajösszetevők | vulkanikus tufán kialakult fekete nyiroktalaj |
Régió területe | 6202 hektár |
Szőlőfajták | furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar |
Érési időszak | szeptember, október |
Bortermelés | tokaji aszú, tokaji szamorodni |
A Wikimédia Commons tartalmaz Tokaji témájú médiaállományokat. |
A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben terül el, mintegy 5478 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában.
A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró, minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részeken (pl. Kopasz-hegy), az alacsonyabb savtartalom miatt, lágyabb karakterű borok születnek, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az aszúsodást, vagyis nemes rothadást előidéző Botrytis cinerea penészgomba nem csak Tokaj-Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyalja, Mór). Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A borvidék riolittufába vájt pincerendszereinek jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami viszont (a Botrytis cinereával ellentétben) a világon csak itt, és a Rajna-menti borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik, szabályozza a pincék levegőjének páratartalmát.
Elnevezése
A Tokaj-Hegyalja elnevezés Tokaj városáról és az eredetileg csak Hegyalja nevű környező vidékről kapta a nevét. A magyar Hegyalja elnevezést már a 16. században használták. A térség latin Districtus Submontaneus, azaz „Hegyaljai Kerület” neve később közigazgatási beosztásként is feltűnt.
Tokaj várát a 16–17. században X Európa-szerte ismerték, ezért a külföldi borkereskedők a „tokaji bort” keresték az egész Hegyalján, és a vidék Európa-szerte mint „Tokaj hegyvidéke” (latinul: Montium vitiferorum Tokaiensis, németül: Tokayer Gebürg vagy Tokajer Wein-Gebürg) néven vált ismertté. Ez lassanként a magyarországi szóhasználatban is polgárjogot kapott, és a területet a 18. századtól kezdve Tokaj-Hegyaljának kezdték nevezni, a hivatalos Hegyalja név mellett. Ez utóbbit csak a 20. század elejétől váltotta fel hivatalosan is a Tokaj-Hegyalja név.[4]
Történelem
Hogy Tokaj környékének (Hegyalja) déli lejtőit kik ültették be szőlővel először, azt ma már biztonsággal megállapítani nem lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy már a honfoglalás előtt is volt itt szőlőművelés.
A tatárjárás után az országba IV. Béla király hívott be újlatin nyelven beszélő szőlőműveseket, akik Olaszi (Bodrogolaszi), Sárospatak, Tállya (eredetileg a francia taille, 'irtás' 'erdőirtás' szóból) és Liszka (Olaszliszka) községekben telepedtek le. Ők, a minden bizonnyal vallon vincellérek voltak azok, akik megvetették a hegyvidék világhírének alapjait, magukkal hozva délebbre (vagy nyugatabbra) fekvő hazájuk jeles szőlőfajtáit, s a fejlettebb borkultúrájukat. Elképzelhető az is, hogy a legjelesebb hegyaljai szőlőfajta, a furmint is francia, netán olasz eredetű („mea nec Falernae temperant vites, neque Formiani pocula colles” Horatius).
Az aszúkészítés hirtelen megjelenése, valamint szőlőfajták átvétele arra utalnak, hogy a mohácsi vész után a Szerémi borvidékről is érkeztek onnan elmenekült vincellérek.[5]
A tokaji borok
Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád, Bodrogkeresztúr, Erdőbénye, Sárospatak és Tállya községek környékén készítik.
A tokaji bor kitűnőségét Hegyalja talajának és éghajlatának sajátos együtthatása alakította ki. Ezt az is bizonyítja, hogy számos délibb fekvésű hegyvidéken kísérleteztek a tokaji szőlőfajták termelésével, azokat teljesen hegyaljai módon kezelték, az ott termelt borok mégis messze elmaradtak a hegyaljai borok mögött, de még fajtajellegük is teljesen elérő volt.
Hogy miként fejti ki a talaj és az éghajlat itt Hegyalján e páratlan átalakító képességét szőlőfajtáinkra, sőt az idegenből a Hegyaljára importált fajtákra is, erre többféle magyarázat is született. Egyesek szerint a Hegyalja trachyt-rhyolit málladék talaja a szőlő zamatanyagának képzéséhez kiválóbb mennyiségben szolgáltatja a megfelelő anyagokat, míg mások inkább éghajlati sajátosságokkal magyarázták a hegyaljai szőlő nagy cukortartalmát, s az abból sajtolt bor finomságát. Valószínű azonban, hogy a két tényező együttes hatásának köszönhető, vagyis mindkettő nélkülözhetetlen:
- A trachyt kőzetekből képződött talajféleségek a növényi tápanyagokon kívül előnyös fizikai tulajdonságukkal szolgálják a szőlőkultúrát, nagyfokú hőelnyelő képességüknél fogva nemcsak hamarabb melegszenek fel, mint más talajok, hanem a szőlő érési időszakában naplemente után is sokáig megtartják a meleget.
- Az éghajlat sajátossága főleg érés tekintetében érvényesül; forró nyár, szép egyenletes ősz, a nappal gyakori kánikulaszerű hőség, s később – októberben a deres hajnalokat követő verőfényes nappalok, s főleg, ha mindez kellő esőzésekkel váltakozik; beáll az aszúképződés, a hegyaljai szőlőérés koronája.
A Tokaji borvidék zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.
Tokaji aszú
Tokaj a legnevezetesebb, világszerte ismert borvidékünk. Bár a szőlészetnek és borászatnak évezredes hagyományai vannak e térségben, világhíre azonban csak 17. században emelkedett, amikor a kései szüret és borkészítési eljárás eredményeként híressé vált a borvidék rangos borkülönlegessége, a tokaji aszú. Az aszú a tokaji bor koronája, mely 8-10 éves korában éri el palackképességét.
A legenda szerint az aszúbor készítését a 17. században Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később bényei (Erdőbénye) prédikátor találta fel, aki a fejedelemasszony újhelyi (Sátoraljaújhely) Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét. E történeti adat hitelességét Kazinczy Ferenc feljegyzése erősíti meg, aki Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját nevezte meg az említett feljegyzésben a történelmi adat forrásául. Ezt a legendát alaposan és hitelt érdemlően cáfolta meg azóta Zelenák István történész.[6]
Zelenák István, Tokaj történésze azonban rátalált egy iratra, amely bizonyítja, hogy már jóval Szepsi Laczkó Máté előtt is ismerték az aszú bort. Garai Máté 1571-ben halt meg, és örökösödési levelében említést tesz több hordónyi „Asszú Szőlő Bor”-ról. Így az eddigi források szerint feltehető, hogy a Garaiak készítették az első ismert aszú bort.
Amikor XIV. Lajos megkóstolta a tokaji bort, a „le vin des rois et le roi des vins” elnevezéssel illette, ami latinul vált ismertté: „vinum regum, rex vinorum” (ejtése: vínum regum, rex vinórum), azaz „királyok bora, borok királya”.
A tokaji máslás
A tokaji máslás az aszúnál megmaradt seprőre felöntött mustból készült borféleség.
A tokaji bor hírneve
Régi mondás, hogy a tokaji bor a borok királya, és a királyok bora. Ez a felséges magyar borkülönlegesség valóban a legkülönb az elsőrangú magyar borfajták közül, és valóság az is, hogy számos koronás fő asztalának egyik kelléke volt a tokaji bor. De nem csupán a királyoké, hanem a művészetek koronázatlan fejedelmeié is.[7]
A muzsikusok között Mozartról hírlett, hogy kedvelt italai közé tartozott a Tokaji, sőt szövegírója, Lorenzo Da Ponte abbé is a hódolói közé tartozott. Feljegyezték, hogy 1786-ban, amikor a Don Giovanni szövegkönyvét írta, munka közben állandóan ott volt az asztalán egy palack jó tokaji.
A nagy német költő Goethe még a Faustba is beleszőtte Tokaj borának hírét. A Faust első részében, Auerbach pincéjében szerepelteti a tokajit. Brandler, a dőzsölő alakok egyike ezt mondja:
- Brandler:
- Megvallom én
- A savanyút nem kedvelem
- Adj nékem
- Egy pohár igazi édes bort.
- Mefiszto:
- Azonnal kap kegyed
- Egy pohár tokajit…
1815-ben Bécsben az ifjú Schubert kezébe került Gabriele Baumberg bécsi költőnőnek (Batsányi János későbbi feleségének) 1800-ban megjelent verseskötete. Közötte szerepelt az 1795 táján íródott „Lob des Tokayer” (A tokaji bor dicsérete) című bordala, amely annyira megragadta a fiatal zeneköltő fantáziáját, hogy néhány nappal később el is készítette zenei kompozícióját, a Tokaji bordal zenéjét. Baumberg költeménye korabeli fordításban így hangzik:
- „Ó Tokaj, drága nedve
- Királyi asztalon
- Megnő lantomnak kedve,
- Ha csepped ihatom,
- Ha vágyom új gyönyörre,
- Ha ismét szenvedek,
- Te napként fölhevíted,
- Félig holt szívemet
- „Ó Tokaj, drága nedve
- Te felséges barát,
- Tőled velőm s a csontom
- Erő, tűz járja át.
- Új élet kél eremben
- Ha iszom cseppjeid,
- Nektárod italából
- Engem új láng hevít.
- „Ó Tokaj, drága nedve
- Te királyi ital,
- Legyen, mint gondűzőé
- A tied ez a dal.
- Ha mélyen sújt a bánat,
- Deríted kedvemet,
- Bátorrá lesz a gyáva,
- Ha issza nedvedet…
Gróf Fáy István zenetudós, a pesti Nemzeti Színház zenei életének akkori irányítója 1854-ben levélben kereste meg Rossini mestert, a nagy zeneköltőt, hogy a Nemzeti részére készítsen el egy tetszőleges témájú operát vagy egy balett muzsikáját. (Akkoriban a Nemzeti volt hivatott operákat, balettet is bemutatni, csak később az Operaház megépülését követően vált ketté a komolyzenei és a prózai ág.) Rossini mester akkoriban már visszavonult, és nem teljesítette ezt a felkérést. Kedves levélben közölte mindezt Fáy intendánssal, s írását azzal fejezte be, hogy Magyarországot nagyon szereti, s a tokaji bor soha sem hiányzik asztaláról…
Települései
A Tokaji borrégió egyetlen borvidékből, a Tokaji borvidékből áll. A borvidék kiterjedését a Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának „Körülhatárolt terület” fejezete határozza meg.[8] Ez alapján a borvidék a következő 27 települést foglalja magában:[9]
Pincészetek
Pincészet | Tulajdonos | Kulcsemberek | Település | Szőlőterület (ha) | Megjegyzés |
---|---|---|---|---|---|
Árvay Családi Pincészet[11] | családi vállalkozás | Árvay János | Rátka | 17 | Az év bortermelője 2003 (Árvay János) |
Bene Pincészet | Bodrogkeresztúr | ||||
Béres Szőlőbirtok és Pincészet | Erdőbénye | 45[12] | |||
Bodvin | Mád | ||||
Bodnár Pincészet Borház[13] | családi vállalkozás | Dr. Bodnár Sándor | Sátoraljaújhely | ||
Budaházy- Fekete Kúria Pincészet | családi vállalkozás | Dávid Rémusz | Erdőbénye | 15 | |
Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj | családi vállalkozás | Demeter Zoltán | Tokaj | 7 | Borászok Borásza 2007
Magyarország legnépszerűbb borászata - Borbarát magazin (2007) Az év bora (Tokaji Furmint "Veres" 2009 - Wine Spectator - Matt Kramer - USA 2011) Az év bora - Tokaji Aszú 2008 - Borigo magazin (2015) 2018 legizgalmasabb borai - Tokaji Cuvée "Eszter" 2013 - Decanter UK (2019) |
Demetervin | Mád | ||||
Dereszla Pincészet | Bodrogkeresztúr | 60 | |||
Disznókő Szőlőbirtok | AXA-Millésimes (francia) | Mészáros László (birtokigazgató) | Mezőzombor | 150 | Az év pincészete 2005 |
Dobogó Pincészet | Zwack Izabella és Domokos Attila | Domokos Attila (borász) | Tokaj | 5 | Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2020 – Kisbirtok kategória [14] |
Eskol Pince | Tállya | ||||
Evinor Pincészet | csaladi pincészet | Simkò Sàndor | Sárospatak | 25 | |
Götz Pincészet | családi pincészet | Götz István | Hercegkút | ||
Grand Tokaj Zrt.[15] | Magyar Állam | Áts Károly (főborász)[16] | Tolcsva | 70 | 1100 ha területről, 2000 kistermelőtől vásárol fel szőlőt |
Gróf Degenfeld Pincészet | Tarcal | 100 | |||
Hangavári | családi pincészet | Bodrogkisfalud | 15 | ||
Hímesudvar | családi pincészet | Várhelyi Péter | Tokaj | 3 | |
Homoky család pincészete | Tállya | ||||
Kőporosi és Gomboshegyi pincesor | Hercegkút | ||||
Kiss István Pincészete (Fitomark-94 Kft.) | családi vállalkozás | Dr. Kiss István (borász) | Tolcsva | 35 | |
Kun Lajos pincészete | Sárospatak | ||||
Lengyel Ottó pincéje | családi vállalkozás | Lengyel Ottó | Abaújszántó | 1,5 | |
Maison Aux Pois | családi pincészet | Kulcsár Gábor | Mád | Decanter World Wine Awards, Bronz fokozat: Sauvignon Blanc, Furmint Blanc | |
Mádi Borház | Baranyai Béla (borász) | Mád | |||
Monte Tokaj Szőlőbirtok és Pincészet | Abaújszántó | ||||
Patricius Borház | Kékessy Dezső, Kékessy Katinka[17] | Dr. Molnár Péter (birtokigazgató), Varga István (borászati vezető)[18] | Bodrogkisfalud | 85[17] | Az év pincészete 2016[19] |
Rákóczi Pince | Sárospatak | ||||
Royal Tokaji Borászat | (angol) | Mád | 107[20] | Az év bortermelője 2012 (Áts Károly) | |
Sajgó Családi Pincészet | Tolcsva | ||||
Samuel Tinon családi pincészete | Olaszliszka | ||||
Szepsy[21] | családi vállalkozás | Szepsy István | Mád | 49 | Az év bortermelője 2001 (Szepsy István) |
Szilágyi Pincészet | Szilágyi László | Sátoraljaújhely | |||
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok | Michel Reybier (francia) | Makai Gergely (borász) | Tokaj | 55[22] | |
Tokaj Nobilis | Bodrogkeresztúr | ||||
Tokaj Oremus[23] | Vega Sicilia (spanyol) | Bacsó András | Tolcsva | 115 | Az év pincészete 2003 |
Tokaj Pendits | Abaújszántó | ||||
Tóth Zoltán Pincészete | családi vállalkozás | Tóth Zoltán | Sátoraljaújhely | 40 | |
Varkoly Családi Pincészet | Szerencs | ||||
Ungvári Pince | Sátoraljaújhely |
Jegyzetek
- ↑ 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről (magyar nyelven). Nemzeti Jogszabálytár, 2012. december 16. (Hozzáférés: 2012. december 16.)
- ↑ Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj (angol nyelven). . (Hozzáférés: 2018. október 7.)
- ↑ A Világörökség Listán szereplő magyar helyszínek (magyar nyelven). Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Világörökség Titkárság. . (Hozzáférés: 2012. december 16.)
- ↑ Balassa Iván: Zempléni Múzsa. . (Hozzáférés: 2007. október 31.)
- ↑ Szerémség (magyar nyelven). borneked.hu. (Hozzáférés: 2019. április 18.)
- ↑ 6477587: Szepsi Laczko Mate HU.pdf (angol nyelven). Issuu. (Hozzáférés: 2021. április 20.)
- ↑ Sebestyén Ede: A tokaji bor dicsérete, Delibáb, 1933. október 21. cikke alapján
- ↑ Tokaj OEM termékleírása
- ↑ Tokaj OEM termékleírása, 8. változat
- ↑ A Tokaj Oremus 1993-ban alakult. . (Hozzáférés: 2018. október 7.)
- ↑ Szőlőink (magyar nyelven). Árvay Családi Pincészet. . (Hozzáférés: 2013. október 25.)
- ↑ A birtokról (magyar nyelven). Béres Szőlőbirtok és Pincészet, 2018. . (Hozzáférés: 2018. november 2.)
- ↑ Archivált másolat. . (Hozzáférés: 2020. október 6.)
- ↑ László, Szakács: Kihirdettük a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2020 díj nyerteseit! (magyar nyelven). Bor és Piac, 2020. szeptember 28. (Hozzáférés: 2021. május 25.)
- ↑ https://grandtokaj.com/
- ↑ Áts Károly (magyar nyelven). Elitbor, 2013. . (Hozzáférés: 2013. október 25.)
- ↑ a b Történet (magyar nyelven). Patricius Borház Kft., 2018. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
- ↑ A csapat (magyar nyelven). Patricius Borház Kft., 2018. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
- ↑ A Patrícius Borház lett az Év Pincészete (magyar nyelven). Agrárminisztérium Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2018. november 1.)
- ↑ Boraink (magyar nyelven). Royal Tokaji. . (Hozzáférés: 2018. november 2.)
- ↑ Szepsy (magyar nyelven). Szepsy. . (Hozzáférés: 2013. október 25.)
- ↑ Első osztályú terroir (magyar nyelven). Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, 2018. (Hozzáférés: 2018. november 2.)[halott link]
- ↑ Tokaj Oremus (angol nyelven). Tokaj Oremus. . (Hozzáférés: 2013. október 25.)
Források
- ↑ Tokaj OEM termékleírása: A Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása. Magyarország Kormánya. (Hozzáférés: 2020. július 6.)
- ↑ Tokaj OEM termékleírása, 8. változat: A Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása. 8. változat.. Magyarország Kormánya. (Hozzáférés: 2020. július 6.)
További információk
- Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa (magyar)
- Tokaji borvidék – Tokaj és Térsége turisztikai portálja Archiválva 2019. április 12-i dátummal a Wayback Machine-ben
- - Turisztikai hírek a Tokaji világörökségi Borvidékről
- Tokajwine.net Archiválva 2021. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben – Wine Encyclopedia and Review of over 2000 wines from Tokaj, by Alkonyi László
- Tokaji borvidék – Európai borutak portál
- Hírek, szálláshelyek, látnivalók, híres monoki emberek és sok más egyéb érdekesség Monokról
- Tokaji borvidék – rövid leírás képekkel
- Tokaj-Hegyalja Kapuja – kulturális és információs portál Archiválva 2008. december 18-i dátummal a Wayback Machine-ben
- A tokaji borok technológiája
- Tokaji képgaléria
- Tokaj és a Tokaj-Hegyaljai borvidék
- Tokaj-hegyaljai borvidék a borozunk.hu oldalon
- A hegyaljai mezővárosok történeti néprajza (MEK)
- Rákapott a NER-világ a tokaji borvidékre, Index.hu
- Tokaj-hegyalja világörökségi borvidék tudástára
- Borturisztikai ajánló a borvidékről
- A legdrágább tokaji aszúk kóstolása
- Van ám egy szlovákiai Tokaji borvidék is!
- Tokaj-hegyaljai borászok és tradíciók; szerk. Bene Zsuzsanna; Tokajvinum Hungaricum Egyesület, Tolcsva, 2004
- Alkonyi László: Tokaj. Iránytű borkedvelőknek; Borbarát-Lap Kft., Bp., 2009
- Tokaji borvidék; szerk. Bozzai Zsófia, Havas Péter, Szakács László; Grabowski, Bp., 2009 (Magyar borvidékek)
- Tokaj-hegyaljai borvidék. Hazánk első történeti tája. Tanulmánygyűjtemény; szerk. Frisnyák Sándor, Gál András; Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajztudományi Intézete–Bocskai István Gimnázium, Nyíregyháza–Szerencs, 2012
- Tokaj. Emberek és dűlők; szöveg, szerk. Kézdy Dániel, fotó Dancsecs Ferenc; Gourmandnet Kft., Bp., 2014
- Kutatások a Tokaji Borvidéken, 2011–2014; szerk. Bihari Zoltán; Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, 2014
- Újabb kutatások Tokaj-Hegyalján, 2014–2015; szerk. Bihari Zoltán; Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, 2015
- Dlusztus Imre: Meglelé borát. A Tokaj borrégió borútikönyve; Mihazánk, Szeged, 2015 (Borútikönyv)
- Tokaj-Hegyalja; Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft., Bp., 2015
- Legújabb kutatások a Tokaji borvidéken, 2015–2016; szerk. Bihari Zoltán; Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, 2016
- A tokaji borvidék helyzetértékelése; szerk. Luda Szilvia, Váradi Zsuzsanna; Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft., Tokaj, 2016
- Tokaj-hegyaljai album; szerk. Szabó József, Török István, ill. Keleti Gusztáv; Tokaj Alapítvány, Tokaj, 2017
- Aktuális kutatások a Tokaji borvidéken, 2016–2017; szerk. Bihari Zoltán; Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, 2017
- Terjék Lajos: Requiem Tokajért. Hegyaljai mozaikok; szerzői, Mád, 2017
- Az elmúlt év kutatásai a Tokaji borvidéken, 2017–2018; szerk. Bihari Zoltán; Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, 2018
- Bihari Zoltán: Tokaj terroir; Agroinform, Bp., 2019
- Kutatások a Tokaji Borvidéken, 2018–2019; szerk. Bihari Zoltán; Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, 2019
- Tóbiás Adrienn: Útravaló: a tokaji borvidék. Történelmi értékek, lenyűgöző terroir, kulináris kalandok; magánkiadás, Bp., 2020
- Pallagi Ferenc: Tokaji keserű. Borokról és a szabadságról; Vince, Bp., 2021
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Analóg multiméterek túlterhelés elleni védelme
Egyenáram
Egyenáram mérése
Egyenirányítós lengőtekercses műszer
Elektromágnes (fizika)
Elektromos feszültség
Elektromos térerősség
Fáziseltolódás
Fázismutató
Fajlagos ellenállás
Feszültséggenerátor
Feszültségváltó
Forgó mágneses tér
Háromfázisú hálózat
Hőelektromosság
Hatásos ellenállás
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.