A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kálium-karbonát | |
IUPAC-név | Kálium-karbonát |
Más nevek | hamuzsír, E 501 |
Kémiai azonosítók | |
---|---|
CAS-szám | 584-08-7 |
RTECS szám | TS7750000 |
Gyógyszerkönyvi név | Kalii carbonas |
Kémiai és fizikai tulajdonságok | |
Kémiai képlet | K2CO3 |
Moláris tömeg | 138,2055 g/mol |
Megjelenés | fehér, könnyen málló, szilárd anyag |
Sűrűség | 2,29 g/cm³, szilárd |
Olvadáspont | 891 °C |
Forráspont | elbomlik |
Oldhatóság (vízben) | 112 g/100 mL (20 °C) |
Veszélyek | |
EU osztályozás | Irritatív (Xi)[1] |
NFPA 704 | |
R mondatok | R36/37/38[1] |
S mondatok | S22, S26[1] |
Lobbanáspont | nem gyúlékony |
LD50 | 1870 mg/kg (patkány, szájon át)[1] |
Rokon vegyületek | |
Azonos kation | Kálium-hidrogén-karbonát |
Azonos anion | Lítium-karbonát, nátrium-karbonát, cézium-karbonát, ammónium-karbonát |
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak. |
A kálium-karbonát (vagy más néven hamuzsír, régi nevén kétszénsavas hamany) egy fehér, könnyen málló szilárd só. Vízben jól, alkoholban nem oldódik. Vizes oldata erősen bázikus. Általában kálium-hidroxid és szén-dioxid reakciójával állítják elő. Fő felhasználási területe a szappan- és üveggyártás.
Előállítása
Nagyipari előállítása a kálium-klorid elektrolízisével kezdődik, melyből így kálium-hidroxid keletkezik. Ezt követően a kálium-hidroxidot szén-dioxiddal reagáltatják, így kapva a kálium-karbonátot, amit számos egyéb, káliumot tartalmazó vegyület alapanyagaként is alkalmaznak.
- 2 KOH + CO2 → K2CO3 + H2O
Felhasználása
- szappan- és üveggyártás alapanyagaként, valamint egyes tisztítószerek összetevőjeként is alkalmazzák
- laboratóriumokban vízmegkötő, valamint szárító hatása miatt használják, ha más hasonló anyagok, például kalcium-klorid nem használhatók. Savas környezetben nem alkalmazható.
- vízzel keveredve a reakció exoterm, jelentős hőtöbblet szabadul fel.
- Kínában, és egyes délkelet-ázsiai országokban, de Magyarországon is felhasználják a konyhaművészetben, itt néha hamuzsírként említik. Régebben fahamuból készítették, ebből (és zsíros tapintásából) ered a hamuzsír elnevezés.
- élelmiszerek esetében savanyúságot szabályozó anyagként, E501 néven alkalmazzák. Élelmiszerek esetén nincs napi maximum beviteli mennyisége, ismert mellékhatása nincs.
Érdekesség
Magyarország egyik legfontosabb exportcikke volt a 18. században.
Források
- A Dictionary of Science, Oxford University Press Inc., New York, 2003
- International Chemical Safety Card 1588
- http://www.food-info.net/uk/e/e501.htm
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Analóg multiméterek túlterhelés elleni védelme
Egyenáram
Egyenáram mérése
Egyenirányítós lengőtekercses műszer
Elektromágnes (fizika)
Elektromos feszültség
Elektromos térerősség
Fáziseltolódás
Fázismutató
Fajlagos ellenállás
Feszültséggenerátor
Feszültségváltó
Forgó mágneses tér
Háromfázisú hálózat
Hőelektromosság
Hatásos ellenállás
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.