A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
A húsleves állati eredetű húsból, csontból és zöldségekből készített leves.[1]
A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása. Készülhet marha-, sertés-, kacsa-, kakas- vagy tyúkhúsból. Teljesen különálló ízvilágot képviselnek a füstölt húsból készült levesek.
Magyarországon
A magyar étkezési szokások közé az 1700-as években kerülhetett be, mivel a 16–17. századból fennmaradt étlapokból hiányzik. A vándorló Szepsi Csombor Márton 1620-ban még csodálkozott Strasbourgban a leveseken: „én még ezideig oly szupponos várasra nem találtam vala, mint ez”. Apor Péter szerint az ő korában történt az a változás, hogy az étkezés levessel kezdődik: „Amint most levest esznek elsőbben, akkor főtt, sós káposzta vala az első étek, akiből ettenek”. A 18. század elején azonban már Magyarországon is elterjedt a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél.[2]
A húst hideg vízben teszik oda főzni; egyes vidékeken a hús mellé májat vagy csontot is tesznek. Főzés közben a habot leszedik. Miután a hab elfőtt és a hús félig megpuhult, különféle megtisztított zöldségeket tesznek hozzá: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, burgonyát, kelkáposztát, vöröshagymát stb. és sóval és borssal ízesítik. A főzés 3-4 óra hosszat tart, alacsony lángon. A megfőtt levest leszűrik és cérnametélttel, egyéb levesbetéttel vagy grízgaluskával tálalják.[3] Ízesítésként gyömbért, a szép sárga szín eléréséhez sáfrányt is szoktak hozzáadni.
A magyar irodalomban
Magyar népmesékben is megtalálható a húsleves, Mátyás és az anyóka műben.
A világban
Az Egyesült Királyságban a húsleves olyan levest jelöl, amelyben hús- vagy haldarabok találhatóak, zöldségekkel vegyesen. A levest alapléből vagy ivóvízből készítik, melybe hús- vagy haldarabokat tesznek, felforralják és később zöldségekkel gazdagítják.[4][5]
Kelet-Ázsiában gyakran használnak kombu (barna moszat) alapú levesalapot (dasi) a húslevesek készítéséhez. Koreában a húsból készült levesek összefoglaló neve komguk vagy komthang.[6]
Jegyzetek
- ↑ Broth is Beautiful. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
- ↑ Magyar néprajz, nyolc kötetben, főszerkesztő Paládi-Kovács Attila, Budapest, Akadémiai Kiadó, 1988- , ISBN 963-05-4922-0
- ↑ Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve, Gondolat, Budapest, 1991, ISBN 963-282-498-9
- ↑ Spaull, Susan. Leith's Techniques Bible. Bloomsbury Publishing Plc, 38 Soho Square, london W1D 3 HB: Bloomsbury, 661. o. (2003). ISBN 0-7475-6046-3
- ↑ Barham, Peter. The Science of Cooking. Springer-Verlag, Berlin/Heidelberg: Springer, 127. o. (2001). ISBN 3-540-67466-7
- ↑ GOM-TANG. Trifood.com. . (Hozzáférés: 2013. április 2.)
További információk
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Analóg multiméterek túlterhelés elleni védelme
Egyenáram
Egyenáram mérése
Egyenirányítós lengőtekercses műszer
Elektromágnes (fizika)
Elektromos feszültség
Elektromos térerősség
Fáziseltolódás
Fázismutató
Fajlagos ellenállás
Feszültséggenerátor
Feszültségváltó
Forgó mágneses tér
Háromfázisú hálózat
Hőelektromosság
Hatásos ellenállás
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.