Figyelmeztetés: Az oldal megtekintése csak a 18 éven felüli látogatók számára szól!
Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez. Igen, Elfogadom

Electronica.hu | Az elektrotechnika alapfogalmai : Elektrotechnika | Elektronika...


...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Károly walesi herceg
III. Károly
A Nemzetközösség feje
2021-ben
2021-ben

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királya
A nemzetközösségi királyságok királya
III. Károly
Uralkodási ideje
2022. szeptember 8.
KoronázásaWestminsteri apátság
2023. május 6.
Örököse Vilmos
Elődje II. Erzsébet
Wales hercege
Uralkodási ideje
1958. július 26. 2022. szeptember 8.
Elődje VIII. Eduárd brit király
Utódja Vilmos
Edinburgh hercege
Uralkodási ideje
2021. április 9. 2022. szeptember 8.
Elődje Fülöp
Utódja a cím visszaszállt a koronára
Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Született 1948. november 14. (74 éves)
Buckingham-palota, London
Édesapja Fülöp edinburgh-i herceg
Édesanyja II. Erzsébet brit királynő
Testvére(i)
Házastársa Diána walesi hercegné
Házastársa Kamilla brit királyné
Gyermekei Vilmos walesi herceg
Henrik sussexi herceg
III. Károly aláírása
III. Károly aláírása
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (Both Realms).svg
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Károly témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Károly (angolul: Charles III, teljes születési nevén: Károly Fülöp Artúr György, angolul: Charles Philip Arthur George; London, 1948. november 14. –) 2022 óta az Egyesült Királyság királya és további 14 nemzetközösségi királyság, többek között Kanada, Ausztrália és Új-Zéland uralkodója, valamint az anglikán egyház feje. 2022-es trónra lépéséig évtizedeken át trónörökösi pozíciót töltött be édesanyja, a 70 évig uralkodó II. Erzsébet brit királynő mellett, és ebben az időszakban röviden csak „Károly herceg” néven ismerték.

Élete

1948. november 14-én született. 5 és 8 éves kora között egy nevelőnő oktatta, majd – a brit trónörökösök közül elsőként – iskolába járt, elsőként a nyugat-londoni Hill House-ba, később a berkshire-i Cheam iskolába, 1962-től pedig a skóciai Gordonstoun középiskolába. 1966-ban az ausztrál Victoria állambeli Timbertop Geelon iskolában tanult egy évet, miután visszatért Gordonstounba, ahol leérettségizett. A Cambridge-i Egyetemen a Trinity College-ba járt, ahol régészetet és antropológiát, majd történelmet hallgatott. 1970-ben végezte el az alapképzést, 1975-ben a mesterképzést, ezzel ő lett az első trónörökös, aki érettségi után nem vonult be a hadseregbe, és az első, aki diplomát is szerzett. Kétszer házasodott, első felesége Lady Diana Spencer. Tizenegy évnyi házasság után elváltak. Két fiuk született, Vilmos herceg és Henrik herceg. Károly második felesége Kamilla brit királyné, akivel 2005-ben házasodott össze.

Egyik szépanyja Kisrédei Rhédey Klaudia magyar grófnő.

Wales hercege

Károlyt édesanyja II. Erzsébet királynő 1958. július 26-án tette meg Wales hercegévé és Chester grófjává, bár beiktatására csak 1969. július 1-ln került sor, amikor is édesanyja Caernarfonban walesi herceggé koronázta. Károly 1970-ben foglalta el helyét a Lordok Házában és 1974 júniusában tartotta meg első beszédét. Ezt megelőzőn ilyet csak VII. Eduárd tett trónörökös korában 1884-ben. Fokozatosan egyre több közfeladatot kezdett ellátni. Károly 1976-ban megalapította a "Prince's Trust" nevű jótékonysági szervezetét majd 1981-ben az Egyesült Államokba utazott. Az 1970-es évek közepén Malcolm Fraser ausztrál miniszterelnök javaslatára érdeklődését fejezte ki Ausztrália főkormányzói tisztségéért, de a közösség lelkesedésének hiánya miatt a javaslatból semmi nem lett.

Katonai kiképzés és karrier

Károly szolgált a Királyi Légierőnél, majd apja, nagyapja és két dédapja nyomdokaiba lépve a Királyi Haditengerészetnél. Cambridge-ben töltött második évében a Királyi Légierőtől kért és kapott kiképzést Chipmunk repülőgép vezetésből.

1971. március 8-án került a Cranwelli Királyi Légiérő Főiskolára, hogy sugárhajtású pilótaképzésben részesüljön. 1971 augusztusában kapta meg RAF (Royal Air Force) jelvényét. Egy szeptemberi elájulás után haditengerészeti karrierbe kezdett, és beiratkozott egy hathetes tanfolyamra a Dartmouth-i Royal Naval College-ba. Ezután a HMS Norfolk rombolón (1971-1972), valamint a HMS Minerva (1972-1973) és a HMS Jupiter (1974) fregatton szolgált. 1974-ben helikopterpilóta képesítést szerzett majd csatlakozott a 845. haditengerészeti légiosztaghoz. Károly 1994-ben feladta a repülést miután lezuhant egy repülőgéppel Islay-ben és a vizsgálóbizottság a legénységet hanyagsággal vádolta meg.

1976. február 9-én Károly átvette a HMS Bronington part menti aknavadász parancsnokságát a haditengerészetnél töltött utolsó tíz hónapos aktív szolgálata idejére. 1978-ban részt vett egy ejtőernyős kiképzésen a RAF Brize Nortonnál, miután egy évvel korábban kinevezték az ejtőernyős ezred vezérezredesévé.

Kapcsolatok és házasságok

Agglegény-élet

Fiatal korában Károlyt számos nőhöz fűzték szerelmi szálak.

Károly barátnői közé tartozott Georgiana Russel, Sir John Russel lánya, aki brit nagykövet volt Spanyolországban; Lady Jane Wellesley, Wellington 8. hercegének lánya; Davina Sheffield, Lady Sarah Spencer és Camilla Shand aki később a második felesége lett.

1974 elején Lord Mountbatten levelezni kezdett Károlyal egy lehetséges házasságról Amanda Knatchbullal, aki Mountbatten unokája volt. Károly levelet írt Amanda anyának Lady Brabournenak (aki Károly keresztanyja), hogy érdeklődését fejezze ki lánya irányt. Négy évvel később Mountbatten megszervezte, hogy Amanda is elkísérje Károlyt 1980-as indiai körútjára ám mind Amanda apja Lord Brabourne mind Fülöp herceg ellenezte a tervet.

1977-ben egy újság tévedésből jelentette be eljegyzését Marie-Astrid luxembourgi hercegnővel.

Lady Diana Spencer

Károly 1977-ben találkozott először Lady Diana Spencerrel, amikor otthonában, Althorpban járt. Ekkoriban Károly Diana nővérével Sarahval alkotott egy párt. Károly és Diana kapcsolatában 1980-ban indult meg a romantikus szál. 1980 júliusában egy közös barátjuk grillpartyiján egy szénabálán ültek egymás mellett nem sokkal Károly nagybátyja Lord Mountbatten temetése után, akkor Diana megemlítette, hogy a férfi elhagyatottnak és magányosnak látszik. Jonathan Dimbleby, Károly hivatalos életrajzírója szerint Károly ekkortól „az érzelmek látszólagos fellángolása nélkül kezdett komolyan gondolni rá (Dianára), mint potenciális menyasszonyra.”

Károly 1981 februárjában kérte meg Dianát és még abban az évben július 29-én összeházasodtak a Szent Pál-székesegyházban. A pár a Kensington Palotába költözött és két gyermekük született: Vilmos herceg (1982) és Henrik herceg (1984). Károly precedenst teremtett azzal, hogy ő volt az első királyi apa, aki jelen volt gyermekei születésénél.

Öt éven belül a házasság bajba került a pár összeférhetetlensége és a közel 13 éves korkülönbség miatt. 1986 novemberére Károly teljesen újrakezdte viszonyát Camilla Parker Bowles-szal. Egy Peter Settelen által 1992-ben felvett videokazettán Diana bevallotta, hogy 1986-ra „mélyen szerelmes volt valakibe, aki a királyi háztartásban dolgozott.” Diana később kapcsolatba lépett James Hewitt őrnaggyal, a család egykori lovasoktatójával.

1992 decemberében John Major miniszterelnök bejelentette a házaspár különválását a parlamentben. Az év elején a brit sajtó közzétette Károly és Kamilla szenvedélyes telefonbeszélgetésének átiratát 1989-ből, amelyet a sajtó Camillagate-nek nevezett el. Károly egy televíziós filmben, a Károly: Egy privát ember, nyilvános szerepe című filmben kereste a közmegértést amelyet 1994. június 29-én sugároztak. A filmben készült interjúban megerősítette saját házasságon kívüli kapcsolatát Kamillával, mondván, 1986-ban csak azután hívták életre a kapcsolatukat, hogy Dianával között házassága „visszavonhatatlanul megromlott”. Ezt követte Diana saját bevallása házassági gondjairól a BBC Panoráma aktuális ügyekkel foglalkozó műsorának adott interjújában, amelyet 1995. november 20-án sugároztak. Károly Kamillával való kapcsolatára utalva azt mondta: „Nos, hárman voltuk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt.” Kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy férje alkalmas-e a királyságra. Károly és Diana 1996. augusztus 28-án elváltak miután a királynő hivatalosan azt tanácsolta nekik, hogy vessenek véget házasságuknak. Diana a következő év augusztus 31-én egy autóbalesetben életét vesztette Párizsban. Károly Diana nővéreivel Párizsba repült, hogy visszakísérje a holttestet Nagy-Britanniába.

Camilla Parker Bowles

Károly és Camilla Parker Bowles eljegyzését 2005. február 10-én jelentették be. A királynő beleegyezését a házasságba (amint azt az 1772. évi királyi házassági törvény előírja) a titkos tanács március 2-i ülésén rögzítették. Kanadában az Igazságügyi Minisztérium bejelentette döntését, miszerint a Kanadai Titkos Tanácsnak nem kell összeülnie ahhoz, hogy beleegyezzen a házasságba, mivel a kapcsolat nem eredményez utódokat, és nincs hatással a kanadai trónöröklésre.

Károly volt a királyi család egyetlen tagja, akinek polgári, nem pedig egyházi esküvője volt Angliában. A házasságot a windsori kastélyban polgári ceremónia keretében, majd a Szent György-kápolnában tartottál vallási áldással. Az esküvőt az eredetileg tervezett április 8-i időpontról a követő napra halasztották, hogy Károly és néhány meghívott méltóság részt vehessen II. János Pál pápa temetésén.

Károly szülei nem vettek részt a polgári házasságkötési szertartáson, a Királynő vonakodása a részvételtől valószínűleg az angol egyház legfelsőbb kormányzói pozíciójából fakadt. A Királynő és Edinburgh hercege részt vett az áldásos istentiszteleten, és később fogadást tartottak az ifjú házasok számára a Windsori-kastélyban. A canterbury érsek, Rowan Williams áldását a windosri-kastély Szent György-kápolnájában a televízió is közvetítette.

Hivatalos feladatok

2008-ban a The Daily Telegraph a „királyi család legkeményebben dolgozó tagjának” nevezte Károlyt. 2008-ban 560 hivatalos megbízást hajtott végre, 2010-ben 499-et, és 2011-ben több mint 600-at.

Uralkodása

III. Károly sétál II. Erzsébet koporsója mögött a Westminster Hall felé hat nappal a királynő halála után.

Előzetes felmérések

A trónra lépést megelőzően a közvélemény-kutatások 42%-ra tették Károly népszerűségét a britek körében, a BMG Research 2018-as közvélemény-kutatása szerint a britek 46%-a azt akarta, hogy Károly a trónra lépést követően azonnal lemondjon a trónról. Egy 2021-es közvélemény-kutatás szerint a brit közvélemény 60%-a kedvező véleménnyel volt róla.

Utódlás és koronázás

Károly 2022. szeptember 8-án lépett a brit trónra, édesanyja II. Erzsébet királynő halála után. Károly volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő brit trónörökös, aki 2011. április 20-án meghaladta VII. Eduárd rekordját. 73 évesen ő a legidősebben trónra lépő brit uralkodó megelőzve a korábbi rekorder IV. Vilmost aki 64 évesen lett király 1830-ban.

Károly koronázására évek óta készülnek tervek, Operation Golden Orb kódnéven. Az utódlás előtti jelentések azt sugallták, hogy Károly koronázása egyszerűbb és kisebb léptékű lesz, mint édesanyjáé 1954-ben, a ceremónia pedig várhatóan „rövidebb, kisebb, és olcsóbb lesz valamint jobban reprezentálja a különböző vallásokat és közösségi csoportokat – a király azon óhajának megfelelően, hogy tükrözze a modern Britannia etnikai sokszínűségét.” Mindazonáltal a koronázás az angliai egyház ceremóniája lesz, és koronázási eskü, felkenés, országalma átadását és trónra lépést fog követni.

Károly szeptember 9-én tartotta első beszédét a nemzethez, amelyben meggyászolta néhai édesanyját, és idősebb fiát, Vilmost walesi herceggé nyilvánította.

2022. szeptember 10-én az Utódlási Tanács, Károlyt nyilvánosan az Egyesült Királyság királyává nyilvánította. A ceremóniát először közvetítették a televízióban. A jelenlévők között volt Kamilla királyné, Vilmos herceg, Liz Truss miniszterelnök, valamint elődei John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson. Károlyt minden más országában is királlyá kiáltotta ki az illetékes titkos vagy végrehajtó tanács.

III. Károly és Kamilla megkoronázása 2023. május 6-án lesz a Westminster Apátságban.

Tisztségei

Károly első tiszteletbeli kinevezését 1969-ben kapta, amikor a Királyi Walesi Ezred tiszteletbeli ezredese lett. Ezt követően a Nemzetközösség fegyveres erőinek legalább 36 alakulata választotta védnökének és adományozott neki tiszteletbeli kinevezést.

Uralkodása

2022. szeptember 8-án az édesanyja, II. Erzsébet halálát követően automatikusan ő lett az új uralkodó. Szeptember 10-én nyilvánították hivatalosan is királynak, a ceremóniát az uralkodóház történelmében először közvetítette a televízió.[1]

Házastársai és utódai

Első feleségétől, Diana Spencertől (1961–1997), akivel 1981-ben házasodtak össze és 1996-ban váltak el, két fia született:

Név
Születés
Házastárs Gyermekeik Unokáik
Vilmos, wales hercege 1982. június 21. (40 éves) 2011. április 29. Catherine Middleton György walesi herceg
Sarolta walesi hercegnő
Lajos walesi herceg
Henrik sussexi herceg 1984. szeptember 15. (38 éves) 2018. május 19. Meghan Markle Archie Mountbatten-Windsor
Lilibet Mountbatten-Windsor
  • Második feleségétől, Camilla Shandtől (1947–), akit 2005-ben vett feleségül, nem születtek gyermekei.

Címei, megszólítása és kitüntetései

Címei

Egyesült Királyság

Őfelsége, III. Károly, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of His other Realms and Territories, King, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith. Latin: Carolus III, Dei Gratia Britanniarum Regnorumque Suorum Ceterorum Rex, Consortionis Populorum Princeps, Fidei Defensor.)

Ausztrália

Őfelsége III. Károly, Isten kegyelméből Ausztrália és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God, King of Australia and His other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.)

Kanada

Őfelsége III. Károly, Isten kegyelméből az Egyesült Királyság, Kanada és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God of the United Kingdom, Canada and His other Realms and Territories King, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith. Franciáulː Sa Majesté Charles Trois, par la grâce de Dieu, Roi du Royaume-Uni, du Canada et de ses autres royaumes et territoires, Chef du Commonwealth, Défenseur de la Foi.)

Új-Zéland

III. Károly, Isten kegyelméből Új-Zéland és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God, King of New Zealand and His Other Realms and Territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.)

Uralkodása előtt

Károly király élete során számos címet viselt, kezdetben még csupán az Egyesült Királyság uralkodójának unokájaként. Mivel anyja, a leendő II. Erzsébet után nem örökölhetett címeket,[2] csak az apja, Fülöp herceg után, ezért a nagyapja, VI. György még Károly születése előtt, 1948. október 22-én uralkodói pátensben szabályozta, hogy lányának a születendő gyermekei viselhetik a királyi herceg/hercegnő címet. 1952-től mint az uralkodó fia, újabb címeket kapott. Trónörökös korában, mivel a trónöröklési rangsorban az első helyen állt, megillette a Wales hercege és Chester grófja cím, amelyek a leggyakrabban említett címei voltak. Emellett az uralkodó legidősebb gyermekeként hagyományos, a mindenkori trónörököst megillető rangokat is kapott, mint: Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere (Great Steward).[3]

Megszólítása

  • 1948. november 14. – 1952. február 6.: Ő királyi fensége Károly edinburgh-i herceg
  • 1952. február 6. – 2022. szeptember 8.: Ő királyi fensége, Cornwall hercege
    • Skóciában: Ő királyi fensége, Rothesay hercege
  • 1958. július 26. – 2022. szeptember 8.: Ő királyi fensége, a walesi herceg
  • 2022. szeptember 8. – Őfelsége, a király

Kitüntetései

III. Károly király számos külföldi kitüntetést, kinevezést, érdemrendet és érdemérmet kapott. Nyolc lovagrend tagja és kilenc tiszteletbeli doktori címet kapott az Egyesült Királyság és Új-Zéland egyetemeiről.

Címere

A címer egyes elemeiszerkesztés

Jegyzetekszerkesztés

  1. Charles praises Queen's reign as he is formally confirmed as king. BBC. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)
  2. A királyi hercegnők gyermekei nem lesznek automatikusan hercegek, csak az uralkodó hercegnők gyermekeit illeti meg ez a cím, illetve abban az esetben nyerik el a hercegi címet, ha az anyjuk királynővé válik.
  3. A Skócia főudvarmestere (High/Great Steward) cím a skót Stuart-királyoktól eredeztethető, akiknek a családneve: Stuart, Stewart, a steward (udvarmester) tisztségre vezethető vissza.

További információkszerkesztés

Előző
(VIII.) Edward
Wales hercege Inescutcheon of the Prince of Wales.svg
1958–2022
Következő
Vilmos
Előző uralkodó:
II. Erzsébet
Anglia királya
2022
Az angol királyi címer
Következő uralkodó:
hivatalban
Információ forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Károly_walesi_herceg
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Károly walesi herceg

Villamosmérnöki és elektronikai alapfogalmak - elektronica.hu
čítajte viac na tomto odkaze: 2004-ben befejezett televíziós sorozatok

Állam
Államforma
Államok vezetőinek listája 2005-ben
Április 19.
Április 2.
Április 25.
Április 8.
Április 9.
Ça Ira
Érettségi vizsga
Észak-atlanti Szerződés Szervezete
Északi flórabirodalom
Év
Évszázad
Évtized
Így jártam anyátokkal
Ókor
Örmény naptár
…Something to Be
.ua
1. század
10. század
1019
1054
1125
1238
1240
1326
1346
1386
14. század
1475
15. század
16. század
1648
1654
1667
1707
1709
1935
1939
1950-es évek
1960-as évek
1970-es évek
1980-as évek
1990-es évek
1991
1998
20. század
2000
2000-es évek
2001
2002
2003
2004
2004–2005-ös magyar labdarúgó-bajnokság (első osztály)
2005
2005-ös franciaországi zavargások
2005 új világörökségi helyszínei
2005 (szám)
2005 a filmművészetben
2005 a jogalkotásban
2005 a légi közlekedésben
2005 a sportban
2005 a tudományban
2005 videójátékai
2006
2007
2008
2009
2010
2010-es évek
2012. évi nyári olimpiai játékok
2020
2020-as évek
2022
2022-es orosz invázió Ukrajna ellen
2030-as évek
2040-es évek
2050-es évek
21. század
22. század
236
375
5. század
50 Cent
7. század
860
893
9. század
943
965
Aaliyah
Ab urbe condita
AES-Tisza II erőmű
AIDS
ALEE
Alekszej orosz cár
Alföld
Alicia Keys
Amarantine
Amerikai dollár
Amerikai Egyesült Államok
Amerikai fater
Ammán
Angela Merkel
Angol nyelv
Arany Horda
Asztrahányi Kánság
Augusztus 24.
Augusztus 27.
Augusztus 29.
Augusztus 5.
Augusztus 7.
Ausztrália (ország)
Avatár – Aang legendája
Azovi-tenger
Az első Lengyel Köztársaság, a felvirágzás kora (1572–1697)
A fizika világéve
A Kárpátok ősbükkösei
A Nagy Könyv
A Szovjetunió felbomlása
Bácskai János (színművész)
Bókai Mária
Bűnügyi film
Bahái naptár
Baráth István
Batu kán
BBC
Beautiful Intentions
Belgium
Berber naptár
Bergyanszk
Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja
Besenyők
Bioszféra-rezervátum
Bizánci Birodalom
Bizánci naptár
Bodrogi Attila
Bogdán Gergő
Bohdan Hmelnickij
Bonnie Tyler
Bon Jovi
Boomerang (Közép- és Kelet-Európa)
Boszporoszi Királyság
Botár Endre
Bourbon Leonóra spanyol királyi hercegnő
Brandy Norwood
Bruttó hazai termék
Budapest
Budapesti memorandum
Budapest Parádé
Buddhista naptár
Burmai naptár
Call of Duty 2
Calma apparente
CGI (film)
Chemistry
Confessions on a Dance Floor
Császár András
Csernobil
Csernyihiv
Csernyivci
Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
Csornomorszk
Debreceni VSC (labdarúgás)
December 10.
December 15.
December 16.
December 3.
December 31.
December 6.
December 8.
December 9.
Denisz Anatolijovics Smihal
Depeche Mode
Dimmu Borgir
Dnyeper
Dnyeszter
Dnyeszter Menti Köztársaság
Dnyipro
Dominancia
Doneck
Donyec
Donyec-medence
Donyeci-hátság
Dream Theater
Duna (televízióadó)
Duna Televízió
Dzsucse-naptár
Egészségügyi Világszervezet
Egyesült Nemzetek Szervezete
Egyetemes Postaegyesület
Egyezményes koordinált világidő
Elnök
El sexto sentido
Emánuel belga herceg
Emberi fejlettségi index
Enya
Eris (törpebolygó)
Eros Ramazzotti
Etióp naptár
Európa
Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet
Európai Unió
Európa országai
Európa Tanács
Eurocontrol
Fájl:000 Ukraina harta.PNG
Fájl:Bohdan Chmiel Nicky (BM 1869,0612.130).jpg
Fájl:Disambig.svg
Fájl:Europe-Ukraine (disputed territory).svg
Fájl:Flag of Canada.svg
Fájl:Flag of France.svg
Fájl:Flag of Germany.svg
Fájl:Flag of Ukraine.svg
Fájl:Kamianets-Podilskyi Castle walls2.JPG
Fájl:Karpaty, pohled při stoupání na Hoverlu.jpg
Fájl:Lebedev baptism.jpg
Fájl:Lesser Coat of Arms of Ukraine.svg
Fájl:Ltspkr.png
Fájl:Principalities of Kievan Rus' (1054-1132).jpg
Fájl:Searchtool right.svg
Fájl:Tropical Storm Katrina on August 24 2005.jpg
Fájl:Ukraine topo en.jpg
Fájl:Wiki letter w.svg
Félix Bossuet
Földközi-tenger
Földrajzi koordináta-rendszer
Független Államok Közössége
Főváros
Február 16.
Február 23.
Február 24.
Fehéroroszország
Fekete-tenger
Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés
Feodoszija
Fernando Alonso
Fijación Oral Vol. 1
Formula–1
Franciaország
Francia nyelv
Frigyes dán királyi herceg
Gáspár Győző
Gázai övezet
Gótok
Görög gyarmatosítás
Görbicz Anita
Garbage
Genovai Köztársaság
George W. Bush
Gergely-naptár
Germánok
Girls Aloud
GUAM
Halálozások 2005-ben
Halics
Harkiv (település)
Harry Potter és a Félvér Herceg
Have a Nice Day
Hindu naptár
Hivatalos nyelv
Hollandok
Holocén
Holocén naptár
Hoverla
Hunok
Iónok
I. e. 7. század
I. Jaroszláv kijevi nagyfejedelem
Időzóna
II. János Pál pápa
III. Alexandrosz makedón király
Imre István (színművész)
Indiai nemzeti naptár
Internet Movie Database
Interpol
Irán
Iráni naptár
Irak
ISO 4217
Ivan Gašparovič
Izmajil
Izrael
Jóban Rosszban
Július 1.
Július 10.
Július 2.
Július 21.
Július 27.
Július 6.
Július 7.
Június 1.
Június 5.
Jagelló-ház
Jalta
Január 14.
Január 17.
Január 20.
Január 23.
Japán naptár
Jay Chou
Jennifer Lopez
Joó Gábor
Jobb és bal oldali közlekedés
Jog és Igazságosság
Jordánia
Julija Volodimirivna Timosenko
Jurij Ivanovics Jehanurov
Károly walesi herceg
Kárpáti Nemzeti Park
Kárpátok
Kínai naptár
Köztársaság
Köztársasági elnök
Kabul
Kali-juga
Kamilla cornwalli hercegné
Kamjanec-Pogyilszkij
Kanada
Kanye West
Kapácsy Miklós
Kassai Ilona
Katie Melua
Katrina hurrikán (2005)
Kazár Birodalom
Kazanyi Kánság
Kelet-Európa
Kelet-európai-síkvidék
Kelet-európai idő
Kelet-ukrajnai háború
Kercs
Kereskedelmi Világszervezet
Keresztély dán herceg
Kereszténység
Kherszonészosz (krími polisz)
Kijev
Kijevi Rusz
Kiskunfélegyháza
Kistarcsa
Kontinentális éghajlat
Kopt naptár
Koreai naptár
Korhatár-besorolás#6
Korhatár-besorolás#KN
Korrupció
Kozákok
Krím
Krími-hegység
Krími Tatár Kánság
Krivij Rih
Kropivnickij
Ladoga-tó
Late Registration
Legfelső szintű tartomány
Lengyelország
Lengyelország a Jagellók korában (1386–1572)
Libra (Toni Braxton-album)
Litvánia
Live 8
Lodoméria
London
Lost – Eltűntek
Lublini háromszög
Luck
Luhanszk
Luxemburg
Lviv
Május 12.
Május 29.
Május 31.
Március 14.
Március 18.
Március 21.
Március 26.
Március 27.
Március 28.
Március 6.
Mária dán királyi hercegnő
Mély Torok (fedőnév)
Müpa
M2 (televízióadó)
M5-ös autópálya (Magyarország)
Madonna (énekesnő)
Magyarok
Magyarország
Malév
Manila
Mariah Carey
Mariupol
Megasztár
Melanie Chisholm
Melihate Ajeti
Mersenne-prímek
Meteorológiai Világszervezet
Michael Schumacher
Mighty ReArranger
Mikolajiv
Minnesota
Moldova
Molnár Ilona
Mongol Birodalom
Monkey Business
Mortimer-ügy
Moszkva
Moszkvai Nagyfejedelemség
Music of the Sun
Muszlim naptár
Németország
Német nyelv
Népsűrűség
Növénytársulás
Nagyanyó nyomoz (egyértelműsítő lap)
Nagyanyó nyomoz (film)
Nagyanyó nyomoz (televíziós sorozat)
Nemzeti himnusz
Nemzeti mottók listája
Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank
Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség
Nemzetközi fonetikai ábécé
Nemzetközi gépkocsijelek listája
Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Nemzetközi Pénzügyi Társaság
Nemzetközi Távközlési Egyesület
Neogén
New Orleans (település)
Nightwish
Nine Inch Nails
November's Chopin
November 13.
November 22.
November 9.
Novgorodi Köztársaság
NOX (együttes)
Nukleáris fegyver
Nyugati gótok
Octavarium
Odessza
Október 10.
Október 15.
Október 19.
Október 27.
Október 31.
Október 4.
Október 8.
Október 9.
Oneworld
Oral Fixation Vol. 2
Oroszország
Orosz nyelv
Országhívószámok listája
Országok GDP szerinti listája (nominális)
Országok népesség szerinti listája
Országok terület szerinti listája
Oszmán Birodalom
Párizs
Pakisztán
Paleogén
Panic at the Disco
Pantikapaion
Paul Rodgers
Pecserszka lavra
Perszonálunió
Pestis
Piece by Piece
Playing the Angel
Pleisztocén
Podóliai-hátság
Pogány Judit
Polgári Platform (Lengyelország)
Poltavai csata
Pontosz
PORT.hu
Pozsony
Queen
Quimby
Római Birodalom
Római katolikus
Rammstein
Rebirth (Jennifer Lopez-album)
Refúgium
Rejtély
Reliktum élőlény
Return of the Champions
Richter-skála
Rihanna
Robert Plant
Rob Thomas
Roger Waters
Románia
Rosenrot
Sólyom László (jogász)
Sablon:Nagyanyó nyomoz
Sablonvita:Nagyanyó nyomoz
Sarkel
Schrei
Scooter
Shakira
Spanyolország
Spanyol nyelv
Super RTL
Sverre Magnus norvég herceg
Symfollies
System of a Down
Szökőmásodperc
Szövetségi Nyomozó Iroda
Született feleségek
Szaddám Huszein
Szeged
Szeptember 12.
Szeptember 13.
Szeptember 25.
Szeptember 30.
Szeptember 8.
Szerbia
Szerbia és Montenegró
Szevasztopol
Szimferopol
Szitás Barbara
Szkíták
Szláv népek
Szlovákia
Szokol Péter
Szovjetunió
Sztyepp
Szubtrópusi
Szubtrópusok
Szumátra
Szuverenitás
Szuzdal
T.A.T.u
Tanita Tikaram
Teherán
Természetvédelmi területek Ukrajna területén
TF1
Thai szoláris naptár
Thalía (énekesnő)
The Best of Brandy
The Black Eyed Peas
The Emancipation of Mimi
The Massacre
The Rolling Stones
The Veronicas
Tiszaújváros
Tokio Hotel
Toni Braxton
Trópusi
Trópusi ciklon
Tundra
Turbonegro
Ukrán hrivnya
Ukrán nyelv
Ukrán ortodox egyház (kijevi patriarchátus)
Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság
Ukrajna
Ukrajna címere
Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz
Ukrajna földrajza
Ukrajna himnusza
Ukrajna történelme
Ukrajna világörökségi helyszínei
Ukrajna zászlaja
Ultimate Aaliyah
UNESCO
Ungvár
Választások 2005-ben
V. Harald norvég király
Varégok
Vegyifegyver-tilalmi Szervezet
Velikij Novgorod
VI. Fülöp spanyol király
Vikram korszak
Viktor Andrijovics Juscsenko
Világörökség
Villamos hálózat
Vilmos Sándor holland király
Vlagyimir
Volhíniai-hátság
Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij
Watergate-botrány
Westlife
Wikimédia Alapítvány
Wikimédia Commons
Wings (album)
With Teeth
XII. Károly svéd király
XVI. Benedek pápa
Zaporizzsja
Zaporizzsjai kozákok
Zsidó naptár
Zsidó vallás
Zsitomir
Zsurzs Kati
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.