A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Mozartkugel | |
Névadó | Wolfgang Amadeus Mozart (ember) |
Nemzet, ország | Ausztria |
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozartkugel témájú médiaállományokat. |
A Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőről elnevezett Mozart-golyó (németül Mozartkugel) egy édesség, pisztácia-marcipán keverék nugáttal beburkolva és csokoládéval bevonva.
Története
Egy salzburgi cukrász, Paul Fürst készítette először 1890-ben. A termékkel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.
Összetétele
Az eredeti Mozartkugel egy kézzel formázott, gömb alakú édesség. Belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyó található, vastag nugátkrém réteggel körbevéve. Ezt a golyót egy fa pálcika segítségével olvasztott csokoládéba mártják, majd sztaniolba csomagolják. Az eredetit utánzó márkák egy része géppel készül, ezeknél a gömb alak helyett talpas félgömb formájúak az édességek.
Névviták
Rövidesen a különböző salzburgi cukrászdák elkezdték az olcsó(bb) másolatokat készíteni, ekkor változtatta meg Fürst a terméke nevét „Original Salzburger Mozartkugeln”-re. A Fürst cukrászdában a mai napig kézzel gyártott édesség csak Salzburgban, és ott is csak négy cukrászdában kapható.
Mivel a „Mozartkugel” elnevezést a Fürst-cég nem védette le, hamarosan további salzburgi cukrászdák is elkezdték gyártani, azonban az eredetitől kissé eltérő recepttel. Jelenleg Németországban is gyártják.
Kapcsolódó szócikk
További információk
- "ORIGINAL SALZBURGER MOZARTKUGEL" a Fürsten Cukrászda honlapja (németül)
- Mozartkugel
- Mandula, mogyoró, fapálcika, pisztácia – Lassan 130 éves a Mozart-golyó
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
1997
Ausztria
Bad Gastein
Fájl:Flag of Austria.svg
Fájl:P Movie.svg
Fájl:Sto06.jpg
Film
Halleini járás
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.