Figyelmeztetés: Az oldal megtekintése csak a 18 éven felüli látogatók számára szól!
Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez. Igen, Elfogadom

Electronica.hu | Az elektrotechnika alapfogalmai : Elektrotechnika | Elektronika



...


...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Maszterelés

A maszterelés a hangfelvételek utómunkálatainak egyik formája, az a folyamat, amikor a készre kevert hangfelvételt előkészítik a mester adathordozóra történő rögzítéshez, majd rögzítik azt. A mester adathordozó a forrása a hangfelvétel kiadásra kerülő minden egyes másolatának, akár hanglemezre préseléssel (LP), akár magnetofonszalagra történő felvitellel (MC), akár digitális sokszorosítással (CD) állítják elő a másolt példányt. Napjainkban a digitális mesterpéldányok tekinthetők a legelterjedtebbeknek, habár az analóg mesterpéldányok, mint a magnószalag (mesterszalag), is használatban vannak még, elsősorban az analóg maszterelésre szakosodott hangmérnökök körében.

A maszterelés fontos kapocs a hangfelvétel elkészítése és felhasználása között, és ezért nagy odafigyelést, elemző hallgatást igényel, mindamellett léteznek számítógépes szoftverek a munka megkönnyítésére. A maszterelés eredménye még ma is nagyban függ a pontosan kalibrált lehallgató helyiségtől, a hangszórók minőségétől. A maszterelést végző hangmérnökök más-más eljárások alkalmazásával optimalizálják a hangfelvételt különböző hanghordozókra (LP, CD, DVD, mp3, flac) és felhasználási területekre (TV, rádió, Internet), így akár több mesterpéldány is készülhet egy hangfelvételből.

Maszterelési eljárások

  • rögzített hangfelvétel átmásolása a hangstúdió gépeire (transfer into DAW[1])
  • kisebb hibák szerkesztése (minor flaws)
  • zajcsökkentés (noise reduction)
  • többsávos hangkeverés (multichannel sound mixing)
  • térhatás beállítása (stereo width)
  • környezeti alapzaj hozzáadása (ambience)
  • műsorszámok frekvenciaeloszlásának egymáshoz optimalizálása (frequency distribution)
  • hangerő beállítása (volume)
  • dinamika beállítása, kompresszió (compression)
  • csúcsszint beállítása (peak level)
  • műsorszámok sorbarendezése (sequence tracks)
  • műsorszám végein és közöttük lévő csend hosszának beállítása
  • a cél adathordozóra adaptálás (sweeten)
  • zajosítás (dither)
  • hanganyag kiírása

Remaszterelés

A remaszterelés (újramaszterelés) az a folyamat, amikor új mesterpéldányt készítenek egy korábban már kiadott hangfelvételből, rendszerint egy korábban analóg hanghordozón megjelent felvétel digitális kiadásához. Például egy régebbi hanglemez CD-n történő újrakiadásához, esetleg a nem túl jó minőségű első generációs CD-k újbóli kiadásához is készülhet remaszter. Szintén készülhet remaszter abban az esetben, ha egy dalt az eredeti verzióban terveznek közzétenni válogatásalbumon. Ha újra felveszik a dalt a válogatásalbumra, akkor remake változatról beszélünk. Ha a dalok többsége vagy teljes egésze ilyen, remake albumról beszélünk.

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mastering című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Remaster című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

Jegyzetek

Információ forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Maszterelés
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Maszterelés





A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.