A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
A maszterelés a hangfelvételek utómunkálatainak egyik formája, az a folyamat, amikor a készre kevert hangfelvételt előkészítik a mester adathordozóra történő rögzítéshez, majd rögzítik azt. A mester adathordozó a forrása a hangfelvétel kiadásra kerülő minden egyes másolatának, akár hanglemezre préseléssel (LP), akár magnetofonszalagra történő felvitellel (MC), akár digitális sokszorosítással (CD) állítják elő a másolt példányt. Napjainkban a digitális mesterpéldányok tekinthetők a legelterjedtebbeknek, habár az analóg mesterpéldányok, mint a magnószalag (mesterszalag), is használatban vannak még, elsősorban az analóg maszterelésre szakosodott hangmérnökök körében.
A maszterelés fontos kapocs a hangfelvétel elkészítése és felhasználása között, és ezért nagy odafigyelést, elemző hallgatást igényel, mindamellett léteznek számítógépes szoftverek a munka megkönnyítésére. A maszterelés eredménye még ma is nagyban függ a pontosan kalibrált lehallgató helyiségtől, a hangszórók minőségétől. A maszterelést végző hangmérnökök más-más eljárások alkalmazásával optimalizálják a hangfelvételt különböző hanghordozókra (LP, CD, DVD, mp3, flac) és felhasználási területekre (TV, rádió, Internet), így akár több mesterpéldány is készülhet egy hangfelvételből.
Maszterelési eljárások
- rögzített hangfelvétel átmásolása a hangstúdió gépeire (transfer into DAW[1])
- kisebb hibák szerkesztése (minor flaws)
- zajcsökkentés (noise reduction)
- többsávos hangkeverés (multichannel sound mixing)
- térhatás beállítása (stereo width)
- környezeti alapzaj hozzáadása (ambience)
- műsorszámok frekvenciaeloszlásának egymáshoz optimalizálása (frequency distribution)
- hangerő beállítása (volume)
- dinamika beállítása, kompresszió (compression)
- csúcsszint beállítása (peak level)
- műsorszámok sorbarendezése (sequence tracks)
- műsorszám végein és közöttük lévő csend hosszának beállítása
- a cél adathordozóra adaptálás (sweeten)
- zajosítás (dither)
- hanganyag kiírása
Remaszterelés
A remaszterelés (újramaszterelés) az a folyamat, amikor új mesterpéldányt készítenek egy korábban már kiadott hangfelvételből, rendszerint egy korábban analóg hanghordozón megjelent felvétel digitális kiadásához. Például egy régebbi hanglemez CD-n történő újrakiadásához, esetleg a nem túl jó minőségű első generációs CD-k újbóli kiadásához is készülhet remaszter. Szintén készülhet remaszter abban az esetben, ha egy dalt az eredeti verzióban terveznek közzétenni válogatásalbumon. Ha újra felveszik a dalt a válogatásalbumra, akkor remake változatról beszélünk. Ha a dalok többsége vagy teljes egésze ilyen, remake albumról beszélünk.
Fordítás
- Ez a szócikk részben vagy egészben a Mastering című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
- Ez a szócikk részben vagy egészben a Remaster című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Források
- Gondolatok a Masteringről (Hangoktatás.hu)
- Zajtól a zenéig – maszterelés[halott link] (Origo Videó)
Jegyzetek
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Analóg multiméterek túlterhelés elleni védelme
Egyenáram
Egyenáram mérése
Egyenirányítós lengőtekercses műszer
Elektromágnes (fizika)
Elektromos feszültség
Elektromos térerősség
Fáziseltolódás
Fázismutató
Fajlagos ellenállás
Feszültséggenerátor
Feszültségváltó
Forgó mágneses tér
Háromfázisú hálózat
Hőelektromosság
Hatásos ellenállás
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.