Figyelmeztetés: Az oldal megtekintése csak a 18 éven felüli látogatók számára szól!
Honlapunk cookie-kat használ az Ön számára elérhető szolgáltatások és beállítások biztosításához, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez. Igen, Elfogadom

Electronica.hu | Az elektrotechnika alapfogalmai : Elektrotechnika | Elektronika



...


...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Csésze (edény)
Pohár - Drasche Gyár, Kőbánya
Csésze és csészealj

A csésze egy henger alakú ivóedény, amely rendszerint egyenes oldalfalú, vagy alulról fölfelé szélesedik, néha a közepén hasasan kidomborul és lapos, széles alja (talpa) van, hogy megállhasson. Mérete a 0,5 — 2,5 dl-esig sokféle lehet.

Anyaga

Eredetileg agyagból vagy fából készítették, később elefántcsontból, nemes ércekből s különösen ezüstből (már a rómaiak korában), majd a 16. század óta művésziesen kidolgozott üvegből, napjainkban pedig sokszor kerámiából, műanyagból is. A mai asztaldíszben fontos szerep jutott az üvegből, bronzból vagy nemesfémből készített csészéknek.

Mérőeszközként

A konyhai mérésekre használt csésze térfogata általában 2,5 dl-es.

Fajtái

Az ivóedény fajtái főleg arról az italról kapták nevüket, amelyeket a különböző méretű csészékből fogyasztanak. (Mokkás, kávés, teás, stb.)

Források

Információ forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csésze_(edény)
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Csésze (edény)

Villamosmérnöki és elektronikai alapfogalmak - elektronica.hu
čítajte viac na tomto odkaze: Tartalomszervezés





A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.